11 Şubat 2013 Pazartesi

Punk - Çengelli İğnelerin İntikamı


yetmişler civarı metale karşı ama rock tan da ayrılamadan vuku bulmuş, punk rock ile desteklenmiş bir kültür, bir isyan, bir hareket.
aynı zamanda bu kültürün yolunda yürüyenlere de denen. o sebeple hem kültürüne hem adamına konuşuyorum şu andan sonra.

felsefesi "hayatın amuğagoyum, sana da goyum" tadında bir şey. ha, bu düzene karşı duruşun belirteci aslında. günlük rutine, dayatmaya, zorbalığa, standarda, kalıplara, aşka, bilimum hayata, ota boka böceğe, her bir halta diyecekleri olduğundan belki.

başkaldırı. punk dediğin başkaldırır. saçları o sebepten mohawk tarzı bir kısmısının belki. aslında (bkz: taxi driver)

mohawk deyince, abuk subuk dediği insanların, öyle bir giyim tarzı var punk kültüründe. bence sanatsal açıdan bakıldığında, başka hiç bir kültürde olmayan. unique. kendilerini sosyeteye dahil edemedikleri ve insanlar arasında bir sınıf farkı olduğu sürece de dahil edemeyecekleri sebebi ile artık, çöp, zincir, paçavra,çaput, kıl tüy neyse işte, öyle giyinmeye başladılar ve bu böyle süregeldi. siyah hakim renk. ama mecburi de değil. fakat o çengelli iğne nedense bir rozet, bir mim. çengelli iğnesi olmayan punk, punk kültürüne de dahil olamıyor sanki.
eskiden konur da görülürdü bunlardan. bir de bestekar da. kaldırıma oturur, şarap içer, gelip geçene ses etmez, kendi aralarında şakalaşırlardı. komik bir şey varsa söyleyin biz de gülelim diyemiyordunuz, çengelli iğneleri vardı çünkü.

müzik, akımın ortaya çıkmasındaki en büyük etken elbet. sözü geçmezse olmaz. bu noktada onlarca alt tür, yüzlerce grup sıralanabilir elbet. ben diyeyim post punk revival, siz diyin sex pistols.

kurulu olan her türlü düzen karşıtı punk dayılar, anarşiyi seçmişlerdir. şarkısı da var bak, aklıma geldi.



temel anlamda olabildiğince özgürlük, başlıca düstur. ancak doğa dostu olmaları (ekolojist punk), veganlıkları ve bununla gizliden gizliye gurur duymaları(ki bir punk sıklıkla gurur duymaz), sınıfsal farkı oluşturduğunu düşündükleri medyaya karşı duruşları ve bu sebeple kendi yayınladıkları fanzinleri okumaları (don't hate media become media) ve bununla da do it yourself felsefelerini uyguluyor oluşları ile aslında punk kültürü kesim kesim dikkat edilmesi, dikkat çekilmesi gereken bir akımdır.

oturup içmek ve başka bir şey yapmamak değildir punk. bir şeyi istediğinde yapmak, başkaldırmak, gerekirse şiddete başvurmak, etmek ve eylemektir.
o sebeptendir ki, her kırmızı siyah kareli vans ayakkabı giyen mohawk kafa da punk değildir.
her bombacının punk olmadığı gibi.
punk is not dead? orasını bilemeyeceğim.






by songstonoone

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder