11 Şubat 2013 Pazartesi

Bay Area


san fransisconun incisi. bir şehir değil, bir çok şehrin oluşturduğu bir bölgedir. nüfus olarak abd'de en yoğun ikinci bölgeymiş sanırım. insanın inanası gelmiyor açıkçası, sen doğaya bu kadar az tahribat ver ve bir yandan da insan nüfusu giderek artsın...

neyse, asıl mevzu bölgenin müziğe katkısı, thrash metali doğurması. biraz araştırdım da, olay sadece thrash metal değilmiş. thrash metalden 20 yıl kadar önce buralardan geçen hippi akımı, bugünkü bay area ortamına doğru yormuş. bölgenin rock müzik tarihindeki yeri ve önemini songz söyleyecektir zaten ilerde. ben bildiğim yerden, metalden hareket edeceğim.

bölgede acayip bir rock ve rock'a nazaran daha yer altında büyümüş bir metal kültürü oluşmuş, adeta ele-ayağa bürünüp sokakta gezer olmuşken 80lerde james hetfield ve lars ulrich liderliğindeki ekibin(o dönemin metallica'sında dave mustaine de vardır) bas gitarist cliff burton için los angelesdan buraya taşınmasıyla olaylar gelişir. bölgede zaten kendilerince thrash metal'i ses olarak oluşturmuş bir çok grup vardır fakat dinleyicileri kendileridir. çıktıkları konserlerle metallica ve içerideki gruplar(exodus ve benzeri) deklarasyonu yapma zamanı geldiğini fark etmiştir, gelsin albümler, gitsin turneler... bu süreçte bir plak şirketinin karma albümünde de yer edinir metallica. derken metallica'dan dave kovulur ve exodus'tan kirk hammett alınır. bu atılımla metallica ilk albümünü çıkarır ve exodus'un kendini albüm piyasasına duyurması bir kaç yıl uzar.

kerry king o dönemin metallica'sı hakkında bizi müziğe başlatan adamlardır diye bahseder. dave'in gitar ustalığından, sahnenin kuğl adamı oluşundan falan bahseder ve metallica'nın o ünlü yanlış gitarist hatasından bahseder. ona göre gary holt exodus'tan metallica'ya gelmesi gereken gitaristtir, kirk hammett değil.

müzik akımı patlak vermiştir artık; exoduslar, megadethler, testamentler, slayerlar, death angellar, vio lenceler falan derken kendi sesine kavuşan grup albüm yapıp dünyaya düşüyordur. thrash metal akımının ve metallica'nın bölgede böylesine tutmasının sebeplerinin altında yine hippi akımı yatmaktadır, gruplar aşırı sahne şovlarından kaçınan, ateş ve ışıktan ileriye gitmeyen gruplardır, bir de üstüne üstlük sokaktaki adam gibi giyinirler, sahneye özel üniformaları yoktur.

yine aynı yıllardır, thrash metalin sertliğiyle yetinmeyen grupların death metal akımını bulması. ve yine aynı yörelerdir possesed ve death gibi grupların çıktığı yerler. ve yine aynı yörelerdir machine head gibi, primus gibi alternatif grupların çıktığı yerler.

tabi bir de joe satriani var.


by great saiyaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder